Britanya ve Galler'in Druid Gizemleri

Lament

Teğmen
Üye
Merhaba kargalar!
Sizlere "Britanya ve Galler'in Druid Gizemleri" başlığı altında konuyla ilgili bilgilendirici paylaşımlar yapacağım. Birden fazla parça olacak. Umarım beğenirsiniz. İyi okumalar :)


BRİTANYA VE GALLER'İN
DRUİD GİZEMLERİ

1. BÖLÜM

Britanya adasının ilk ve ilkel sakinleri, çok eski bir devirde, ulusal kurumlarını yenileyerek reforme etmiştir. O zamanlar rahiplere, yani öğretmenlere “Gwydd” denirdi. Fakat daha üstün olup ulusal etkisi olan rahiple, daha küçük bir etkiye sahip olan rahip arasında bir ayrım yapma ihtiyacı hissettiler. Bu andan itibaren Gwydd'lere, “DerWydd (Druid)”, yani üst öğretmen ve “Go-Wydd”, veya “0-Vydd (Oveyt)”, yani as öğretmen dendi. Her ikisine de genel bir isim olan “Beirdd (Berds)”, yani bilgelik öğretmenleri deniyordu. Sistem gelişip olgunlaştıkça Bardik Tarikat üç sınıfa ayrıldı:

  • Druidler,
  • Berdler
  • Braintler, (yani imtiyaz sahibi Berdler ve Oveytler).
    " (Bkz. Samuel Meyrick and Charles Smith, The Costume of The Original Inhabitants of The British Jslands. [Britanya Adalarının Esas Yerlilerinin Gelenekleri])”

druids.jpg
Druid kelimesinin kökeni tartışmalıdır. Max Müler, terimin, İrlandalıların kullandığı “Drui” kelimesi gibi "meşe ağaçları insanı " anlamına geldiğine inanmakta, ayrıca Greklerin orman tanrıları ile ağaç ilahlarına” dryades” dendiğine işaret etmektedir. Kimileri kelimenin Tötonlar’a ait bir kökeni olduğuna inanırken, diğerlerine göre kelime Galce kaynaklıdır. Bunlara göre kelime "büyücü" ve "bilge" insan anlamındaki Galce, “druidh” kelimesinden gelir. Kimilerine göre ise köken, "kereste" anlamına gelen Sanskritçe “dru” kelimesidir.

Roma işgali sırasında Britanya ile Galler'in hemen her yerinde yaşayan Druidler’in halk üzerindeki etkileri tartışılmazdı. Birbirlerine saldırmak üzere olan orduların, beyaz entarili Druidler’in emriyle kılıçlarını kınlarına soktukları örnekler yaşanıyordu. Tanrı ile insan arasında aracılık yapan bu patriyarkların yardımı olmadan önemli kararlar alınmazdı. Druid Tarikatlarının haklı olarak doğaya ve onun yasalarına dair derin bir kavrayışa sahip olduklarına inanılıyordu. Britannica Ansiklopedisi, coğrafya, fizik bilim, doğal teoloji ve astrolojinin, Druidler'in en sevdiği araştırma alanları olduğunu yazar. Druidler özellikle bitki ve yabani ot kullanımıyla ilgili olarak derin bir tıp bilgisine sahiptiler. İngiltere ve İrlanda'da ilkel cerrahi aletler bile bulunmuştur.

Erken dönem Britanya tıbbıyla ilgili tuhaf bir elyazmasında, her hekimin, mesleği için gerekli belli bitkileri yetiştireceği bir bahçeye sahip olması şart koşulmaktadır. Ünlü aşkınbilimci (transcendentalist) Eliphas Levi, aşağıdaki önemli yargıda bulunmaktadır:

"Druidler manyetizmayla şifa veren, akışkan etkileriyle tılsımları (amulets) şarj eden rahipler ve hekimlerdi. Astral ışığı özel bir tarzda kendine çeken ökseotu ve yılan yumurtalarını her derde deva ilaçlar olarak kullanıyorlardı. Ökseotunun kesilişinde gösterilen ciddiyet bu bitkiyi halk gözünde yüceltmiş ve otun güçlü bir manyetizmaya sahip olduğuna inanılmıştır. Manyetizma sahasındaki ilerlemeler, ökseotunun manyetizma emici güçlerini bir gün açığa çıkaracaktır. O zaman bitkilerin kullanılmamış niteliklerini kauçuğa benzeyen mantarımsıların gizlerini anlayabileceğiz. Mantarlar, dolamalar (yermantarları), ağaçlardaki mazılar ve farklı ökseotu türleri tıp biliminin getireceği bir idrakle kullanılacaktır. Fakat kişi bilimden hızlı davranmamalı ki aşırı adımlar atmasın."
"(Bkz. The History of Magic [Maji Tarihi])”
ökseotu d.jpg
Ökseotunun kutsal olmasının nedeni onun sadece evrensel, her derde deva bir ilaç olmasından değil, aynı zamanda meşe ağacı üzerinde büyümesinden kaynaklanır. Druidler meşe sembolü aracılığıyla Mutlak Mabud'a tapıyorlardı, dolayısıyla bu ağaç üzerinde büyüyen her şey onlar için kutsaldı. Baş Druid, belli mevsimlerde, Ay ve Güneş'in konumlarına göre belli vakitlerde bir meşe ağacına tırmanır ve bu amaç için takdis edilmiş altın bir orakla ökseotunu keserdi. Bu parazit bitki, bu amaç için hazırlanmış beyaz kumaşa sarılır ve yersel titreşimlerle kirlenmesin diye yere konmazdı. Genellikle ağaç altında beyaz bir boğa kurban edilirdi.

Druidler gizli bir okulun inisiyeleriydiler. Yunan Baküs , Eleusis Gizemleri ile Mısır İsis ve Osiris ritüellerini andıran bu okullara, doğal olarak, Druidik Gizem Okulları denir. Druidler'in sahip olduğunu iddia ettikleri gizli hikmetle ilgili çok tartışma vardır. Hiçbir zaman yazıya dökülmemiş gizli öğretileri, özel olarak bu amaç için hazırlanmış adaylara sözel olarak aktarılmıştır. Robert Brown, rahiplerin bilgilerini, Hıristiyanlığın ortaya çıkışından binlerce yıl önce, Britanya adasına gelip kalay madeni kolonileri kuran Surlu ve Fenikeli denizcilerden edindikleri görüşündedir. Thomas Maurice “Indian Antiquites” adlı eserinde Fenikeliler, Yunanlılar ve Kartacalıların kalay bulmak amacıyla Britanya adalarına yaptıkları keşifleri uzun uzun anlatır. Kimileri ise Druidler tarafından kutlanan Gizemler'in Doğu kökenli, muhtemelen Budistik olduğu görüşündedir.

Britanya adalarının kayıp kıta Atlantis 'e yakınlığı, Druidizm'de önemli bir rolü olan güneş tapıncını açıklayabilir. Artemidorus'a göre Britanya yakınlarındaki bir adada Ceres'e ve Persephone'ye tapınılmaktadır ve bu tapıncın ritüel ve seremonileri Semendirek (Samothraki) adasındakilere benzer. Druidlerin tanrılar meclisinin çok sayıda Grek ve Roma ilahına sahip olduğuna kuşku yoktur. Britanya ve Galler'i fetheden Sezar bu duruma çok şaşırmış, buradaki kavimlerin Latin ülkelerdekine benzer bir şekilde Merkür, Apollo, Mars ve Jüpiter'e tapındığına inanmıştır. Druid Gizemleri'nin Britanya ve Galler'e ait olmayıp, daha kadim medeniyetlerden göç ettiği neredeyse kesindir.

Kaynakça: Manly Palmer Hall – Tüm Çağların Gizli Öğretileri (1. Basım: Nisan 2008)

Bir sonraki partta konuya devam etmekle beraber, druid okullarına ayrıntılı bir şekilde değineceğiz. Hoşça kalın!

Skína í myrkrinu þar sem vonin fæðist.
 
Son düzenleme:
Üst