Budapeşte’deki Demir Ayakkabılar Hikayesi

Tuna Kıyısındaki 60 Demir Ayakkabının Hikayesi;

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki Tuna nehrinin batı yakasına yerleştirilen ,şimdi paslanmış 60 demir ayakkabı bir Holokost* anıttır. 1944 yılının Ekim ayında, Hitler tarafından devrilen Macar hükümet lideri Miklos Horthy’nin yeri Ferenc Szalasi ile değiştirildi. Yeni dönemin başlamasıyla birlikte Hitler’in ideolojisini destekleyen Szalasi ( Macar faşist partisinin milisleri ) izlediği politikalar sonucu Budapeşte'deki Yahudileri, Tuna nehri kıyısına getirirler.
Erkek, kadın ve çocuklardan oluşan gruba, kışın dondurucu soğuğunda ayakkabılarını çıkartmaları, çıplak ayakla kalmaları ve yüzlerini suya dönmeleri söylenir.
Daha sonra yakın mesafeden vurularak Tuna nehrine düşer ve gözden kaybolurlar. Göle atlayanlar da aynı kaderi paylaşırlar.

1.jpg
2.jpg

Bunu olayı öğrenen Can Togay (Türk asıllı Macar yönetmen) ve Gyula Pauer (heykeltıraş) 2005'de bu anıtı gerçekletirmişlerdir.
Bu anıt, o dönemde katledilen insanların kişilik özelliklerinden de dokunuşlar taşıyor. Katledilen insanların meslek, kimlik ve cinsiyetine bakılmaksızın, nasıl bir vahşete kurban gittiklerini anlamak için benzersiz bir eser niteliği taşıyor. Bir erkeğin çizmesi, bir kadının topuklu ayakkabısı ve çocuk ayakkabıları… Hemen o anda oraya bırakılmışlar hissi veren ayakkabılar, geçmişin çirkin anılarını yad etmek ve bu vahşete kurban giden insanları saygıyla anmak için de önemli bir anıt olma özelliği taşıyor.
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    57.1 KB · Görüntüleme: 0
  • 2.jpg
    2.jpg
    85.4 KB · Görüntüleme: 0
Üst