Epik Tiyatro

Macbeth

Üye
Epik Tiyatro; Bertholt Brecht'in ortaya çıkarmış olduğu, kökeni antik Çin ve Hint Tiyatrosuna dayanan tiyatro kuramıdır. Epik Tiyatronun Klasik Tiyatrodan en büyük farkı, temel amacının seyircide duygu uyandırmak değil, seyirciyi düşündürmek ve seyircinin oyunla ilgili bir yargıya varmasıdır.

Epik Tiyatroda seyirci kendisini oyunun içinde hissetmez; oyunun izleyicisi ve gözlemcisi durumundadır. Bunu sağlamak için çeşitli araçlar kullanılır. Bunlardan en önemlisi olan yabancılaştırma efektinde amaç seyirciye bunun bir tiyatro oyunu olduğunu ve sahnedekilerin de o karakteri canlandıran oyuncular olduklarını hatırlatmaktır. Böylece seyircinin oyuna kapılması, akla dayanan eleştirel tutumunu bırakarak duygularına kapılması engellenecektir. Epik tiyatroda olay anlatılırken olay gösterilmez, öncesi ve sonrası anlatılır (Örneğin öldürülen biri varsa o kişi ölmeden önce yaşananlar ve öldükten sonra yaşananlar).

Bu kuramla ilgili düşülen en büyük yanılgı isminden anlaşıldığı gibi Epik Tiyatronun kahramanlığı konu aldığıdır fakat kuramın bununla uzaktan yakından alakası yoktur.
Epik Tiyatroda anlatım parça parça yani EPİZODİK şekildedir, ismi de burdan gelir zaten.

Şahsi yorumuma gelirsek;
Bana kalırsa maalesef günümüz insanının düşünmeye vakti yok, vakti olsa dahi mecali yok. Bu modern çağda Tiyatro gibi bir sanatın modern insana hitap etmesi için didaktiklikten ve seyirciyi büyülemekten ziyade düşündürüp sorular sordurması gerekmektedir. İnsanların günlük yaşamın akışından dolayı kafa yormadığı pek çok sorunu seyirciye gösteren ve kendi yargılarının oluşmasını sağlayan Epik Tiyatro; pek çok kaynakta geçtiği gibi benim için de Modern Tiyatrodur.
 
Üst