Feng-shui

Venus

Teğmen
Üye
Çinde Taoculuk(Tao:Yol) inancında, yaşayan insanların yaşam alanlarını ve ölülerin mezarlarını seçen özel pratisyenler vardır. Bu uygulamalarda bu elementlerin ruhlarıyla insanlarının uyum içinde olması sağlanmaya çalışılır. Ruhların, ölen kişinin huzur içinde yatmasına izin vereceği uygun bir yer bulunamaması nedeniyle, cenazelerin uzun bir süre gömülemediği sıklıkla yaşanan bir durumdur. Hatta başka bir tabutun mezardan çıkartılıp başka bir yere gömüldüğü olmuştur. Yolların, kanalların, kuyuların ve maden ocaklarının yapımı önceden feng-shui pratisyenleri tarafından belirlenirdi ve büyük bir olasılıkla, kimi bölgelerde hâlâ uygulama sürmektedir. Bir yörede bulunan herhangi bir mezarın kötü hasata neden olduğuna ilişkin yakınmalar üzerine maden ve taş ocaklarının kapandığı bilinir. Bazen, bu sanata göre, belirli bir noktaya bir ağaç dikilir ya da bina yapılır ve çevre halkına uğur getirmesi sağlanırdı. Sanatlarına rüzgar-su anlamına gelen feng-shui denir. Feng Shui’de doğadaki uyumu sağlamak esastır. Feng Shui felsefesi tepeden tırnağa bir uyum içinde olmayı hedefler ve Feng Shui ev dekorasyonu bunun yalnızca kısıtlı bir kısmıdır.

Feng Shui felsefesinde amaç, rüzgar ve su ile dolaşan negatif ve pozitif tüm enerjiler ile uyum içinde olmaktır. Bireyin iç dünyasından, nesnelerin yaşanmışlıklarına, renklere, objelere ve doğadaki maddelere kadar her şeyin bir enerjisi vardır. Uyumu sağlamak için ise bütün bu elementler arasındaki dengeyi kurmak gerekir.

5.000 yıllık geçmişi olan Feng Shui öğretisinin insanın varoluş özelliklerine uygun yaşam alanlarını düzenleme yöntemi olduğuna ve böylece daha sağlıklı yaşanılıp, mutlu ilişkiler kurulacağına, kişisel gelişimden kariyer geliştirip kazanç artırımı sağlanabileceğine inanılır. Feng Shui bir dekorasyon stili değildir. Ana hatları birçok stile uyumlu bir disiplindir.

TERMİNOLOJİ

YIN YANG: Çin felsefesinde insanların doğadaki olayları, algılayışlarında karşılaştıkları ve evrendeki her devingen nesnede bulunduğuna inanılan doğal karşıtların genel tanımları. Edilgeni karanlığı, dişili olumsuzu ve tüketimi ifade eden YIN, geceye; etkeni aydınlığı, erili olumluyu ve üretimi ifade eden YANG, gündüze karşılık gelir. Sürekli mücadele içinde olan Yin ve Yang birlikte bütünü yaratır. Yin ile yang da değişimin başlangıç noktasıdır. Bir şey bütün olduğu zaman, tanımı gereği değişmez ve eksiksizdir. Yani bu ikiye bölündüğü zaman bütünlüğün dengesi bozulur ve her iki bütün de birbirinin peşinden koşarak yeni bir denge arar. Birbiriyle tamamen zıt olan iki şey yine birbiri olmadan anlamını kaybeder.

CHI: Geleneksel Çin kültüründe yüm evrenin bir parçası olduğuna inanılan yaşam enerjisi, ruhsal enerji. Doğada var olan tüm canlıların chisi olduğuna inanılır.

BEŞ ELEMENT: Ağaç, ateş, toprak, metal, su. İnsanlar da doğdukları an itibarı ile bu elementlerin etkisi altındadır.

BAGUA/Yön Haritası: En temel Feng Shui öğretisidir. Yönlere göre mekanı 9 bölüme ayırır. Bu bölümler hayatın 8 önemli boyutunu ve enerjinin çıkış noktası olan merkez bölümünü içine alır.

images (44).jpeg


YIN-YANG KARȘIT ENERJILERİN BÜTÜNLENMESİ

İnsanın kendisiyle olan ve çevresiyle olan ilişkisini anlaması, birbirine zıt anlamda birbirini tamamlayan Yin ve Yang enerjilerle mümkündür. Evrende var olan her şey Yin ve Yang enerjisi taşır. Hiçbir şey sadece Yin veya sadece Yang olamaz, önemli olan bu iki karşıf enerjinin birbirleriyle olan uyum ve dengesidir.

Sade ve sakin Yin bir ortamda hissettiklerimiz, karışık ve haraketli Yang ortamından farklıdır. Duygularımızı değiştirme iki enerji arasındaki farklılık arttıkça daha yoğun arzumuz olacaktır.

Karşıt enerjilerin etkileşimi

Kaybettiğimiz bir işin içinde ve sonunda daha iyi bir işi, Üzüntünün içinde ve sonunda mutluluğu,
Gecenin içinde ve sonunda gündüzü,
Olumlu bir olayın içinde ve sonunda olumsuzu taşır.

DEKORASYONDA YIN/PASİF ENERJİLER
Pastel, krem, bej, mavi, yeşil, lila, mor, pembe ve siyah renkler
Rahat ve yumuşak koltuklar, kanepeler
Büyük yumuşak yastık ve minderler
Koton, keten veya ipekli doğal kumaşlar
Endirek aydınlatmalar, abajur ve mumlar
Dalgalı şekiller
Köşe ve kolonlarda bitkiler
Dağınık düzensiz ortamlar

DEKORASYONDA YANG/AKTİF ENERJİLER
Düzenli ortamlar
Parlak ve metal objeler, mobilya ve yüzeyler
Ahşap veya metal jaluziler/güneşlik
Kırmızı ve turuncu gibi parlak renkler Spot ve halojen ışıklar
Tek ya da aynı tondaki renklerin kullandığı ortamlar
Çeşme, fıskiye, akvaryum
Enerjiyi yansıtan beyaz renk
Şömineler ve aynalar


Autorité Spirituelle et pouvir Temporel - R. Guénon
Feng Shui - Kirsten M. Lagatree
El arte del Feng Shui - Sarah Rossbach
 
Üst