İsrail Kralı Süleyman

At Adam

Kuzgun
Editör
Karga
Süleyman

Ekran görüntüsü 2023-02-05 041115.pngSüleyman, (İbranice Shlomo) Kudüs'ün ilk Tapınağını inşa eden ve Yahudilik ve Hristiyanlıkta bilgeliği ile, İslam'da ise bir peygamber olarak saygı gören İncil'deki İsrail Kralı.

Yaşantısı ve varlığı hakkındaki neredeyse tüm kanıtlar İncil, Tevrat ve Kuran'da bulunan İsrail Kralı Süleyman, Yahudi toplumlarını birleştiren ve tek bir topluluk altında tutan Kral David'in oğlu olarak anılır. Fakat bu konudaki tarihsel kanıtlar yetersizdir.


İsrail Kralı Olarak Süleyman

İncil, Süleyman'ın tahta çıkar çıkmaz rakiplerini acımasızca tasfiye ederek konumunu sağlamlaştırdığını söyler. Düşmanlarından kurtulduktan sonra, askeri, hükümet ve dini kurumların kilit görevlerine arkadaşlarını yerleştirir. Süleyman ayrıca konumunu askeri güçle güçlenmiştir. Piyade birliktlere ek olarak, emrinde etkileyici savaş arabaları ve süvariler vardı. İncil'de Süleyman'ın Suriye'deki başarılı askeri operasyonlarını anlatan bölümler yer almaktadır. Amacı, büyük bir kara ticaret yolunun kontrolüydü. Eyaletteki çıkarlarını pekiştirmek için askeri, idari ve ticari meseleleri halletmek üzere İsrail kolonileri yerleştirdi. Genellikle savaş arabalarının ve erzakın tutulduğu şehirleri içeren bu tür koloniler, hükümdarlarının memleketlerinden uzaktaki ticari çıkarlarını gözetmek için ticari ve askeri personeli birleştirme geleneği içindeydi. Kıyı ovasını Esdraelon Ovası'na bağlayan Carmel sıradağlarının geçidinde yer alan bir kasaba olan Megiddo, Süleyman'ın kurduğu söylenen şehirlerden birinin en iyi korunmuş örneğidir.

Zenginlik

Yahudi İncili'ne göre, eski İsrail Krallığı en yüksek ihtişamını ve zenginliğini Süleyman'ın 40 yıllık hükümdarlığı sırasında kazandı. 1 Krallar 10:14'e göre, Süleyman tek bir yılda 666 talant (18.125 kilogram) altın haraç topladı. Süleyman, bir Doğu hükümdarının tüm lüksü ve ihtişamıyla çevreliyor olarak tanımlanıyordu. Sayısız girişiminde kendisine birçok yönden büyük ölçüde yardımcı olan Tire kralı I. Hiram ile bir ittifaka girdi.

Süleyman'ın Tapınağı

İncil'e göre, 1.400 savaş arabası ve 12.000 atı vardı ve önemli bir ticaret girişimine başkanlık etti. Süleyman'ın saltanatı da barışçıldı.

Elindeki bu nimetlerle, Tanrı'nın Davut'a (Kral David) oğlunun Tanrı için bir ev yapacağına dair verdiği sözü yerine getirmek için Yeruşalim'de bir tapınak inşa etmeye karar verdi. Lübnan'dan selvi ve sedir ağacı ve en iyi taş ocaklarından yontma taş temin etti ve iç kısımlar altınla kaplandı ve oyulmuş melek ve hurma kabartmalarıyla süslendi. İnşaat yedi yıl sürdü.

Tapınak, bugüne kadar Yahudilerin ibadet yeri olarak Kudüs'ü kuran Süleyman'ın üstlendiği en önemli inşaat projesiydi. Ama inşa ettiği tek şey bu değildi. Ayrıca yontma taştan, seçkin ağaçlardan ve bronzdan yapılmış gösterişli bir saray inşa etti. Tüm çeşitli yapılarının boyutu ve malzemeleri ile dekoratif unsurları da dahil olmak üzere bu sarayın ayrıntılarını uzun uzadıya anlatılır. Ayrıca krallığının başka yerlerinde, Hazor, Meggido ve Gezer'deki şehirleri güçlendirdi ve garnizon kasabaları inşa etti.


İslam'da Süleyman

Yahudilik’te ve Hıristiyanlık’ta sadece kral, İslâm’da ise hükümdar-peygamber kabul edilir. Süleyman'ın Tapınağı -İbrâhim’in oğlunu kurban etmek için götürdüğü yer kabul edilen- Moriya tepesinde yaptırıldı (II. Tarihler, 3/1). Süleyman mâbedin yapımına çok emek verdi. Rivayete göre Fenikeli usta ve işçilerin, İsrail’deki kölelerin yanı sıra melekler ve cinler de inşaatta çalışmıştır. İlâhî yardımın bir tezahürü olarak çalışanlar iş tamamlanıncaya kadar hasta olmamış, ölmemiş, aletler bozulmamış, büyük ve ağır taşlar kendiliğinden yükselerek konulacakları yerlere yerleşmiştir.

Emirlerini uygulatmak üzere yanında insanlardan Âsaf b. Berahyâ, cinlerden Ramirat, hayvanlardan aslan, kuşlardan kartal bulunurdu. Onun cinlere hükmettiği ve sihir ilmine sahip olduğu şeklindeki inanç Ahd-i Atîk’te yer almamasına rağmen milâdî dönemin başlangıcında ortaya çıkmış ve Ortaçağ’da yaygınlaşmıştır. Süleyman için Ahd-i Atîk’te mevcut, “Lübnan sedir ağacından duvarlarda biten mercanköşk otuna kadar bütün ağaçlardan söz ettiği gibi hayvanlar, kuşlar, sürüngenler ve balıklardan da söz edebiliyordu” (I. Krallar, 4/33) şeklindeki ifadeden hareketle onun her şeyi, bu çerçevede ruhları, görünmez varlıkları da bildiği, dolayısıyla evrenin karanlık güçleri üzerinde gücünün bulunduğu kanaatine varılmış, Süleyman’ın sihir ve görünmez varlıklarla ilişkisi olduğu kabul edilmiştir. Buna göre Süleyman’ın çeşitli özellikleri yanında Tanrı’nın ona bahşettiği cinlerle ve kötü ruhlarla mücadele sanatından ve bunları insanların şifa bulması için kullandığından bahsedilmekte, hastalıkları uzaklaştırmak için tertip ettiği dualardan, kötü ruhları yakalayıp zincirleme formüllerinden, iyi ve kötü ruhları kontrol etme özellikleri içeren yüzüğünden söz edilmiştir

İslâm’da. Kuran başta olmak üzere tefsir, hadis, tarih ve kısas-ı enbiyâ kitaplarında bir hükümdar-peygamber olarak Hz. Süleyman’dan ve onun üstün vasıflarından genişçe bahsedilmektedir. Kur’an’da on yedi yerde ismen geçen Süleyman’ın Hz. Dâvûd’un oğlu ve vârisi olduğu, üstün kılındığı, şükreden, sâlih, hakîm, anlayışlı bir kul olduğu bildirilmekte, keskin zekâsı, engin bilgisi ve hikmetiyle karmaşık meseleleri kolayca çözüme kavuşturma yeteneğinden söz edilmektedir (el-Enbiyâ 21/78-79; en-Neml 27/15, 16, 19, 20, 27, 34, 40; Sâd 38/30).


Süleyman'ın Mührü
basic-seal-of-solomon.png

Maji ve Süleyman

Bu tılsım bilinen en eski ve en güçlü tılsımlardan biridir. İç içe geçmiş iki üçgenden oluşur, böylece "Davut Yıldızı" olarak da bilinen altı köşeli bir yıldız görünür. Bu sembol, her şeyden önce ilahi hikmetle bağlantılı, son derece olumlu bir karaktere sahip olarak görülür. Tarih, Kral Davut'un oğlu ve halefi Süleyman'ın hükümdarlığı döneminde, hükümdarın diğer ülkelerle ticari ilişkilere verdiği itici güç ve vali gibi yaptığı iyilik sayesinde İbrani devletinin büyük bir refah dönemi yaşadığını anlatır. İncil'e göre, Tanrı Süleyman'a olağanüstü bir bilgelik verdi. Efsaneler, bu efsanevi kralın hayvanların dilini bildiğini, kristaller, taşlar ve bitkiler dünyası hakkında bilgi sahibi olduğunu, çok geniş bilimsel bilgiye sahip olduğunu ve ayrıca mucizeler yaratma yeteneğine sahip olduğunu iddia ediyordu. Süleyman'ın mührü, vicdan ve bilinçdışının birliğini sembolize etmeye başlamıştır. En genelleştirilmiş yorum, köşesi yukarıyı gösteren üçgeni tüm ilahi olanla, vicdanla, bilgelikle ilişkilendirirken, ters üçgen bilinçdışının, karanlığın, temsillerin dünyasıyla bağlantılı olacaktır. Gelenek, ünlü ve bilge İbrani kralının büyülü gücünün yüzüğünde olduğunu söyler. Süleyman, onun sayesinde ruhlar dünyasına hakim olmayı başardı ve Kudüs tapınağını inşa etme gibi büyük bir girişimi gerçekleştirdi. Hükümdar, insan ve ilahi olan hakkında bilmek istediği her şeyi ortaya çıkaran güçlü mücevherde tavsiye aradı. Efsaneye göre bir gün yıkanmak için yüzüğü çıkarmış ve şiddetli bir rüzgar mücevheri denize sürüklemiş ve kaybolmuş. Süleyman'ın yüzüğünün suretinde yapılan ve saf altından olması gereken tılsımlar, sahibine açık görüşlülük ve refah sağlama gücüne sahiptir.

Süleyman'ın Aynası: Geçmişin okültistleri, Kral Süleyman'ın mührünün sembollerinin bulunduğu bir ayna yapmak için yeni bir ay gecesinden başlayarak 48 gün kullanılması gerektiğini iddia ettiler. Eğer başarılı olmak ve aynanın özelliklerinin gerçekten güçlü olması istenirse, onu yapan kişinin bu süre zarfında kötü davranışlarda bulunamayacağı, kötü düşüncelere sahip olamayacağı, takva ve hayırsever olması gerekir. Ancak bu şekilde ayna, yaratıcısına daha iyi yaşayabilmek için gerekli bilgeliğe ulaşma arzusunu verebilir.


resim_2023-02-05_043737819.png

Günümüzde Kral Süleyman hakkında birçok iddaa ortaya atılmıştır. İbrahimi dinlerin kaynaklarına göre yaşamış olan bu kral, tarihçiler tarafından aslında yaşamamış biri olarak görülür. Ökültistlerin bir kısmı ise Süleyman'ı ve tapınağını insan bedeninin bir alegorisi olarak görür. Kurgusal olarak, ökült bilgileri aktarmak için sonradan oluşturulmuş olduğu düşünülen Süleyman karakterinin farklı kültürlerden bilgiler taşıdığı söylenir. Bu durumu ise Süleyman'ın isminde açıklarlar;

Sol = Güneş (Greko-Roman)
Om = Güneş, Sınırsız bilgi ve bilgelik (Hebrew/Asya)
On = Güneş, Güneş tapınması (İncil)

Solomon sözcüğünün tek başına 666 Güneş çakrasına bir gönderme olduğu ve zenginlik, bereket, bolluk gibi kavramlarla bu yüzden ilişkilendirildiği söylenir. Tapınak insan vücududur ve 7 yılda bitişi 7 ana çakrayı sembolize eder.




Kaynaklar:
https://www.britannica.com/biography/Solomon
https://en.wikipedia.org/wiki/Solomon
https://www.myjewishlearning.com/article/king-solomon-his-kingdom/
https://islamansiklopedisi.org.tr/suleyman
https://www.solomontreasure.com/king-solomon-ring-of-power-wisdom
 
Üst