Kronik ve Duygusal Yorgunluk Halleri

Dokuz

Üye
Merhaba sevgili Kargalar. Bu yazımda benimde içinde bulunduğum ve araştırıp, psikolojik destek alana kadar farketmediğim bir olaydan detaylıca bahsetmek istedim.


KRONİK VE DUYGUSAL YORGUNLUK HALİ



Günümüzde insanların en büyük sağlık sorunlarından biri de ne kadar dinlenirse dinlensin geçmeyen yorgunluklardır. İnsanın çoğu zaman kolunu kaldıracak hali olmaması, yataktan çıkamayacak derecede olması ve ne kadar yatarsa yatsın bir türlü yorgunluğunu üzerinden atamaması, psikolojik yorgunluk olarak tanımlanmaktadır.

İnsanlar yalnızca fiziksel olarak gerçekleştirmiş olduğu aktiviteler ile yorulmazken, günlük hayatın stresi, kaygılar, üzüntü, endişe, kendine zaman ayırabilecek, kendini dinleyebilecek vakit bulamaması ve bunun gibi pek çok etken zihinsel yorgunluğa neden olmaktadır. Zihinsel yorgunlukta bir zaman sonrasında kendini halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, baş ağrısı ve tükenmişlik gibi durumlara yol açmaktadır. Yorgunluğun üstüne gitmenin dışında spor yapmak, adeta her derde deva olarak kabul edilmektedir. Her gün düzenli bir şekilde spor yapmak, yaklaşık 1 saat kadar yürümek, dışarıda vakit geçirmek, hafta sonları eve kapanıp yatmak yerine çeşitli aktivitelere katılmak, psikolojik halsizlik ile başa çıkmak yolları olarak gösterilebilmektedir.

Kronik yorgunluk sendromunun belirtilerinden birkaçı şu şekilde sıralanabilir:

Duygusal belirtiler​
Kaygı​
İlgisizlik​
Depresyon​
Umutsuz hissetmek​
Güçsüz veya kapana kısılmış hissetmek​
Sinirlilik​
Motivasyon eksikliği​
Sinirlilik​
Ağlama​
Fiziksel belirtiler​
Yorgunluk​
Baş ağrısı​
İştahsızlık​
Ağrılı kaslar veya kas gerginliği​
Performans ile ilgili belirtiler​
İşleri son teslim tarihine yetiştirememe​
Düşük verimlilik​
Daha fazla devamsızlık​
Kötü iş performansı​
Etkileşim ve tutumda kötüleşme​

Mental yorgunlukta en sık karşılaşılan nedenler arasında vitamin eksikliği yer alır. Vücudun enerji depolama ve kullanma işlevlerini ana kaynak olarak destekleyen vitaminler; vücuda yiyecek/içecek, güneş ve çevresel faktörler aracılığıyla alınır.

Bazı durumlarda yeterli beslenmenin olmaması, güneş ışığından uzun süre uzak kalma gibi sorunlar halsizliğin hissedilmesine ve kronikleşmesine neden olabilir. Özellikle D vitamini ve B12 vitamin eksikliği kronikleşmiş yorgunluğun sebepleri arasındadır. Yorgunluk için vitamin kullanımı doktor kontrolünde uygulanan etkin tedavilerden biridir. Duygusal yorgunluğun üstesinden gelebilmek için dönüşümü başlatmaya karar verdiğinizde şunları yapın: Stresi ortadan kaldırmak, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıklarınıza sınır getirmek, uyku rutininizi düzenlemek, yoga, meditasyon, nefes egzersizi, doğada yürüyüş, duygu ve düşünceleri yazıya dökmek gibi farkındalık alıştırmaları yapmak, aile, arkadaş, sevdiklerimiz gibi bizim için güvenilir olan kişilerle bağlantı kurmak, tatile çıkmak, sinemaya gitmek gibi aktivitelere zaman ayırarak kendimize mola verdirmek ve son olarak stresli durumlarla baş etme becerileri konusunda bir profesyonelden destek almak tedavi sürecinde fazlasıyla önemlidir.
 
Son düzenleme:
Üst