Paganizm

mai

Üye
Paganizm nedir?
Paganizm Latince ‘paganus’ kelimesinden türemiştir. Anlamı ise köylü, kırsalda yaşan demektir. Bazı kaynaklar hristiyan olmayan herkese bu tanımı uygun görmüştür. Pagan tanımı batıda çok eskiden beri kullanılmasına rağmen İngiliz dil bilimciler 14. Yüzyılda ‘pagan’ tanımına denk geldiklerini, 17. Yüzyıldan itibaren ise ‘Paganizm’ tanımı ile karşılaştıklarını belirtirler.
Pagan tanımı: Çok tanrılı veya panteist doğayla iletişim halinde olan bir inanç takipçisi.
Paganizm tanımı: Çok tanrılı veya panteist doğayla iletişim halinde olan bir inanç.

Paganizm tüm insanlığın atalarının dinidir. Bu eski dini görünüm, hem Japonya ve Hindistan gibi karmaşık uygarlıklarda hem de dünya çapında daha az karmaşık kabile toplumlarında bugün dünyanın büyük bir kısmında aktif olmaya devam etmektedir. Klasik antik dönemin Avrupa dinlerinin - İran, Mısır, Yunanistan ve Roma - yanı sıra kuzey sınırlarındaki "barbar" komşularının görünümüydü.

Güneşin ve ayın döngülerini kutlarız. Tüm yaşam kutsaldır ve saygı duyarız. Doğanın bir parçasıyız, üstünde veya altında değiliz. Onunla bir hareket ederiz. Günümüzde biraz zor olsa bile.Neden doğa olduğunu ise açıklayayım. Hangi mitolojiye, kutsal kitap veya inançlara baksak görürüz ki ilk insanın topraktan, balçıktan yaratıldığı anlatılır. Aynı zamanda ilk insanlar yaşamlarını devam ettirebilmek için doğaya mecburdu, bundan kaynaklı doğadaki her şeye bir kutsallık düşüncesi ile yaklaştılar.

Pagan dinleri çok geniş bir alana hitap eder. İnanış biçimlerine göre 3 alt başlık halinde ilgilenildiğinde daha net kavranır. Isaac Bonewits genel bir pagan sınıflandırması yapmış ve incelemiştir.

Paleo-Paganizm: Eski toplumların inançları. Diğer kültürlerden etkilenmemiş pagan kavramıdır. Tek tanrılı dinlerin gelmesi ile ya da Medeniyetin(!) yayılması ile yok olduğu öne sürülen bu inançlar aslında hem günümüzde yaşamakta hem de günümüz pagan inançlarına temel teşkil etmektedirler. Hinduizm, eski Germen Paganizmi örnek verilebilir.

Mezo-Paganizm: İnanç ve öğretilerden belirli derecede etkilenmiş, ama uygulama açısından bağımsızlığını korumuştur. Daha çok Rönesans'tan On dokuzuncu yüzyıla kadar, eski inançların yeniden canlandırılmasına dayanır. Ancak bazı araştırmacılar bazı ezoterik hareketleri de bu akım içerisine dahil ederler. Gül-Haç, Masonluk, Altın Şafak, Amerikan yerlilerin inanışı gibi.

Neo-Paganizm: Doğal yaşamı ele alan, doğa olayları, çevre figürlerini benimseyen, romantik çevreciliğe karşı çıkan hristiyanlık öncesi öğretilerden etkilenmiştir. Günümüz yaşantısı için yeniden yorumlanmıştır. Neo-druidizm, Wicca gibi.

Doğa
Paganizm sprititüel veya ruhsal bir yaşam tarzı değildir. Pratik ve doğaya dönük bir inançtır. Doğal yılın döngüsü, farklı mevsimlerinin getirdiği farklı vurgu ile çoğu Pagan tarafından ruhsal büyüme ve yenilenme modeli olarak ve yılın farklı zamanlarına olan yakınlıklarına göre farklı tanrısallıklara erişim sunan festivallerin işaretlediği bir dizi olarak görülür. Birçok Pagan, Dünya'nın kendisini kutsal olarak görür: Antik Yunan'da, rahipliği ve tapınağı olmamasına rağmen, Dünya'ya her zaman şarabın ilk yudumu teklif edilirdi.

Çok tanrılılık: Çoğulculuk ve Çeşitlilik
Paganizmin birçok tanrısı, Doğanın çeşitliliğinin tanımlamasıdır. Bazı Paganlar tanrıçaları ve tanrıları, bu dünyadaki çeşitli insan topluluğuna çok benzeyen bir birey topluluğu olarak görürler. Eski zamanlardan itibaren İsis ve Osiris'in takipçileri ve modern dünyadaki Wiccan merkezli Paganlar gibi diğerleri, tüm tanrıçaları bir Büyük Tanrıça, tüm tanrıları ise uyumlu etkileşimi evrenin sırrı olan bir Büyük Tanrı olarak görürler. Yine de Tanrı/tanrıça kavramı her paganda farklılık gösterir. İnanan kişiler ise onlara tapmazlar. Onlar dengeyi ve ikililiği sağlayan düzenin temsilcileri olarak görülür. İsteyen tanrıçaya, isteyen tanrıya, isteyen ikisine birden inanır. Yazılı bir kural değildir ve en temelde insanın kendisini “tanrıya” yakın hissetmesidir. Bu nedenle kim, kaç tane gibi sorulara takılmazlar.

Dualite/Denge
Her şeyde bir denge vardır. Hayatımızda nefret ve sevgiye ihtiyacımız var. Nefret sevgiyi doğurur, sevgide nefreti. İyi ya da kötü bize taraf sağlamaz. Bu bizi dengeli yapar. Başka bir örnek ise ormana sabah saatlerinde gidildiğinde içinizi huzur kaplar değil mi? Ama akşam gittiğinizde ise korku. Bu dengedir, denge bizi, doğayı, dünyayı ayakta tutar.

Ölümden sonrası
Çoğu pagan reenkarnasyona ve öte dünyaya inanır. Öğreneceğimiz bir sürü bilgi var ve tüm bunlar için tek bir hayat yeterli değildir tabiki. Kişinin bu dünyadaki görevleri vardır. Bu görevler tamamlanmadan öte dünyaya gidilmez, bu yüzden tamamlayana kadar ölüp dirilme inancı vardır.

Witchcraft/Wicca/Paganizm
Bir diğer karıştırılan konudur. Bazı insanlar hepsini aynı sanar, bazıları farklı olduklarını bilirler ama o ayrımı bilmezler.
Paganizm: Biir inanç bütünüdür. Witchcraft ve wiccanın temelidir.
Witchcraft: Bir öğretidir, cadılık öğretisidir. Temeli Paganizme dayanır.
Wicca: 1950’lerde doğan bir dindir. Neo-paganizmin alt dalıdır

Karanlık Paganizm
Çoğu zaman karanlık kötülükle ilişkilidir. Kötülük teriminin doğa temelli bir inançta yeri olmadığından, biz Paganlar bu tür klişelerin ötesine bakmak zorunda kalırız.
Kötülük insani bir terimdir, bizler ile başlıyor ve bitiyor. Kasırga kötü değildir ama yıkıcıdır. Ateş, yaşama fayda sağlamak veya onu yok etmek için kullanılabilir. Doğa ne iyidir ne de kötüdür.

Ölüm, yıkım, kaos... bunlar doğa içinde temel güçlerdir. Hayat yaşamdan beslenir; yıkım yaratılıştan önce gelir. Paganlar doğayı iyi ve sevgi dolu bir insana benzettiklerinde, onun her şeyi kapsayan doğasını inkar ederler. Karanlık tanrılar bilinmeyenden korkarak dışlandığında, tüm tanrıları ve sunduklarını anlamayı reddederek kendimize eksik resim bırakırız.

Bilinmeyenden korkmak bizim doğamızda var. Bazı büyük ve bilinmez, her şeyi kapsayan gücün yönlerini temsil eden arketip formlarına tutunuruz, ki bunu idrak edemeyiz. Onlara tanrılarımız diyoruz. Bu yanlış değil aslında ilahi veya kozmik kaynağı başka türlü kolayca kavrayamadığımız için gereklidir.

Bazı dinler bu kaynağı her şeye gücü yeten bir varlık olarak görmeyi seçerler. Bununla birlikte, tamamen iyi bir varlığı kabul etmek ve sadece kötülüğü kapsayan bir muadil olarak adlandırmasıdır. Doğa temelli dinler tanrı kavramını daha çok tanrısal veya panteist bir şekilde gördükleri için yaratıcı/yıkıcı güçlerin ayrılıkları o kadar iyi tanımlanmamıştır. Tanrılar doğanın veya insan ideallerinin yönlerini ele alır. Her şeye gücü yeten bir varlık yerine, sevgi, savaş, güzellik, güneş, ay ve deniz tanrılarımız var... Her inancın doğası gereği hem yaratıcı hem de yıkıcı güçleri içerir.

Tanrıça ve Tanrı'nın birçok yönü sayesinde evren ve kendimiz hakkında daha fazla bilgi edinmeye geliyoruz. Korktuğumuz bu yönlerinden uzak durmak büyümemizi engelliyor. Tanrılarımızın olumlu yönlerinin arkasına saklananları korkularını kucaklamaya ve öğrenmeye teşvik etmek Karanlık Paganizmin bir amacıdır. Hayatı doğrulayan bir maneviyat olarak, Paganzim genellikle doğadaki olumlu, yaratıcı ve besleyici güçlere odaklanır. Özellikle özünde onlardan korktuğumuz zaman, karanlık yönlerle iletişimi kaybetmek kolaydır. Hayat ölümü, ölüm de yaşamı doğur. Bir şeyin yaratılabilmesi için her zaman bir şeyin yok edilmesi gerekir. Kaos yaratılışın yakıtıdır.

Doğanın ve kendimizin karanlık yönlerinden kaçınanlar, Aydınlık Paganizm veya Karanlık Paganizm olarak adlandırdığımız şeye düşme eğilimindedir. Yeni Çağ hareketinin birçok takipçisi bu sığ görünüme sahiptir; onlara göre doğa iyi, haklı ve düzenlidir. Durum böyle değil. Bu bireyleri alın ve kristallerinden başka bir şey olmadan vahşi doğaya yerleştirin ve hafta sonundan önce bir hayvanın yemeği olacak. Doğa serttir. Bu affedilmez bir şey. Zayıflar ölür ya da güçlüler tarafından öldürülür. İnsanlar, teknolojik ve tıbbi atılımlarıyla, doğanın sertliğinden uzaklaşarak yaşamı iyileştirdiklerini düşünmüşlerdir; bu bizi doğanın acı gerçeğinden uzaklaştırarak yumuşattı.

Ancak, doğanın bu sert tarafına rağmen, kötü değildir. Aynı zamanda güzellik payına sahiptir. Mesele şu ki, doğa hem yaratıcı hem de yıkıcı güçleri kapsar. Olumsuz yönleri görmezden gelmek, doğanın eksik ve tehlikeli bir görünümüyle sonuçlanır. Karanlık Paganizmin amacı, her şeyin daha karanlık bir tarafı olduğunu ve bu karanlık tarafın mutlaka zararlı ve olumsuz olmadığını hatırlatmaktır. Karanlıkta, gölgelere girmeye cesaret edenlerin onu kucaklaması için güzellik vardır.

Karanlığın birçok yönü ölüm ve kaos kadar sert değildir. Yansıma, saygı, değişim, kehanet, iç gözlem, trans, sonbahar, kış, olgunluk, bilgelik, bir ormanda bir karganın uzak çığlığı, gece parlayan tek bir mum, yaprakların çürümesiyle kokulu sonbahar rüzgarının serin kucaklaması vardır. Belki de gün batımı ve gün doğumunun güzelliği ve sonbahar ve baharın renklerinden, doğum-ölüm-yeniden doğuş döngülerini hatırlıyoruz.

Aydınlık Paganizm Savunması
Aydınlık Paganizm başlı başına çok canlı ve güçlü bir maneviyattır. Doğanın, yaşamın vb. ancak karanlık yönleri de kabul etme konusunda da iyi adapte olmustur.. Şu anda Paganizm'de büyük bir dengesizlik var. Karanlığın yönlerini vurgulama ihtiyacı ve Aydınlık ve Karanlık Paganizmi ayırt etme ihtiyacımız var.

Kendi başına bir Aydınlık Pagan olmak bir hata değildir, çünkü başkalarının daha karanlık görüntülere karşı bir eğilimi olduğu gibi, sadece kişisel bir eğilimdir. Her iki durumda da, her iki taraf da diğerinin varlığını ve ihtiyacını tanır; karanlık ve aydınlık Paganizm arasında bir savaş yoktur veya en azından olmamalıdır. Ancak, biri karanlığı inkar etmeye karar verir vermez, o kişi bütünlüğü feda eder.

Aynı bağlamda, karanlık bir Pagan olmanız, bir ağacın altında oturup hayvanları ve kuşları izlemekten veya çimlerde çıplak ayakla dolaşmaktan zevk almadığınız anlamına gelmez. Bu sadece yaşam, doğa ve hatta maneviyat hakkındaki genel bakış açınızın Aydınlık Pagandan farklı olduğu anlamına gelir. İkisi de daha doğru değil. Mutlak bir yol yoktur; her biri kendileri için en uygun yolu bulmalıdır.

Denge İhtiyacı
Denge önemlidir ve bazıları bir yönü diğerinden daha fazla önemsede, her zaman diğer yönlere açık kalmalıyız. Hayat, doğal olarak birbirini tamamlayan bu zıtlıkların etkileşimlerinden oluşur. Bir yönü gözden çıkarmak, bütünlüğümüzü feda etmektir ve potansiyelimizi sınırlamaktır.

Bu denge eşitlik veya tarafsızlık anlamına gelmez. Genellikle bir tarafın diğer tarafın görüntülerine karşı bir cazibemiz vardır. Karanlık Paganların karanlığın görüntüleri ve temalarıyla bir bağlantısı vardır, ancak ışığı dışlamazlar. Her yol kendi içinde dengeyi bulur. Bazen bir taraf dengesizleştiğinde, diğer taraf telafi etmeye çalışır, ancak bunu yaparken genellikle kendini dengeden atar. Bunu, Aydınlık Paganizmin kabarık çeşitliliğinden hoşnutsuz büyüyen birçok Karanlık Pagan'da görülür ki, Aydınlık Paganizmde kendisinin işe yaramaz ve kaybolmuş olduğunu hissetmeye başladılar.

Kaynakça: Out of the Shadows an Exploration of Dark Paganism and Magick - John J. Coughlin
 
Son düzenleme:
Üst