Roger Bacon

Merhaba arkadaşlar, bu araştırmada sizlere ''Sayın Roger Bacon'' hakkında hem occültizm ile alakasını hem de bir bilim insanı ve filozof olan tarihi bir kişilikten bahsedeceğim. İyi okumalar dilerim.

roger bacon.jpg


HAYATI


Roger Bacon, 13. yüzyıl İngiltere'sinde yaşamış ünlü bir filozof, bilim insanı ve Fransisken rahibidir. 1214 veya 1220 yıllarında Somerset, İngiltere'de doğmuştur. Bacon, döneminin önde gelen bilim adamlarından biri olarak kabul edilir ve optik, matematik, astronomi, mantık ve dilbilim gibi konularda önemli katkılar yapmıştır.
"Deneysel bilim" yolunda çaba harcamış olan Bacon, çağdaş bilimin deneysel yaklaşımının tarihsel bakımdan erken olgunlaşmış bir temsilcisi olarak kabul edilir. İnsanın bilgisizliğinin nedenleri üzerinde duran Bacon, otoriteye dayanmanın, geleneğin etkisinin, önyargıların ve kişinin cehaletini saklayan sözde bilgeliğin, insanı hakikate ulaşmaktan alıkoyduğunu söylemiştir.

Özgür fikirleri yüzünden otorite ve din adamlarıyla sürekli tartışmalar yaşadığı için 14 yıl hapis yattı. Hristiyan olmayanlardan (özellikle Araplardan) birçok şey öğrenilebileceğini söyledi. Ona göre İbn-i Sina Aristoteles'den sonraki en büyük filozoftu. Empirik fikrinin ilk savunucusu olduğu kabul edilir.

Felsefenin görevinin insanı Tanrı'nın bilgisine götürmek ve O'nun hizmetine koşmak olduğunu dile getiren Bacon, matematiğe özel bir önem vermiş ve matematiği tüm bilimlerin anahtarı olarak kabul etmiştir. Zamanının bilimiyle ahlakına yoğun eleştiriler yöneltmiş olan Bacon, tümevarım ve tümdengelimden meydana geldiğini söylediği bilimsel yöntem konusunda önemli katkılar yapmıştır.

Roger Bacon'un anlayışına göre gerçeğin önünde engeller bulunmaktadır. Bu engellerin cehaletin nedenleri olduğunu savundu. Opus Majus adlı eserinde bunu dile getirdi. Bu engeller aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
• Otoriteye bağlılık
• Skolastik gelenek
• Eğitim yetersizliği
• İnsanların cahilliklerini gizleme tutumları.
Bacon, aynı zamanda otoriteye bağlılık ve aşırı güvenin bilimsel bilgi için büyük tehlike olduğunu savunur.
Çağı : Orta Çağ felsefesi
Bölgesi : Batı felsefesi
Okulu : Skolastik felsefe
İlgi alanları : Teoloji, Doğa felsefesi



ESERLERİ

Opus Majus: Bacon'un en ünlü eseridir ve içeriğinde doğa felsefesi, matematik, optik, astronomi, metafizik, mantık, dilbilim, ahlak, siyaset ve teoloji gibi konuları ele almaktadır.

Opus Minus: Bacon'un Opus Majus'tan önce yazdığı kısa bir eserdir ve birçok konuyu ele almaktadır. Özellikle, doğa felsefesi, mantık ve dilbilim konularında ayrıntılı bilgi içermektedir.

Opus Tertium: Bacon'un Opus Majus'tan sonra yazdığı bir diğer eserdir. Bu eser, teoloji, ahlak, siyaset ve doğa felsefesi gibi konuları ele almaktadır.

Perspectiva: Bu eser, optik konusuna odaklanmaktadır ve ışık, görüntü, renk ve perspektif gibi optik konuları ele almaktadır.

De multiplicatione specierum: Bu eser, optikteki renklerin nasıl oluştuğunu açıklamaktadır.

De secretis operibus artis et naturae: Bu eser, doğa felsefesi ve simya gibi konulara odaklanmaktadır.

Communia naturalium: Bu eser, doğa felsefesi konusunda yazılmış bir derlemedir ve birçok konuyu ele almaktadır.

Compendium studii philosophiae: Bu eser, felsefe öğrencileri için yazılmış bir kısa özet niteliğindedir ve mantık, fizik, psikoloji, etik ve siyaset gibi konuları ele almaktadır.

Roger Bacon'un Occult konularla alakası

Bacon, ansiklopedik bir yazar olmasa da, coğrafya, botanik, müzik, tıp ve karşılaştırmalı din gibi alanlar da dahil olmak üzere, kendi alanları dışındaki konular hakkında çok şey söyledi. İki konu öne çıktı: filolojiye olan ilgisi ve astroloji ile sihir konusundaki görüşleri. Bacon, doğru ve tam dil bilgisinin önemini vurguladı, özellikle Yunanca, İbranice, Arapça ve Keldice'yi biliyordu. Latince Vulgate'ı düzeltmek için bu dillerden yeterince biliyordu ve Aristoteles'in eserlerinin hatalı çevirilerini eleştirdi. Bunun yanı sıra, Bacon, okültizme ilgi duyuyordu ve mistik görüşleri, filolojinin önemine dair fikirlerini etkiledi. Astronomiyi öğrenmenin, Nuh'un tufanının tarihlerini ve peygamberlerin yaşlarını belirlemeye yardımcı olabileceğine inanıyordu. Bazı ortaçağ görüşlerine rağmen, Bacon'ın özgünlüğü ve yenilikçi düşüncesi, birden fazla çalışma alanına yaptığı katkılarda öne çıkmaktadır.


Evet arkadaşlar, Roger Bacon hakkında onlarca kitap olmasına rağmen kendisiyle alakalı kısıtlı bilgilere rastadım. İyi forumlar dilerim.










 
Üst