Yin Ve Yang

Lament

Teğmen
Üye
Yin Ve Yang

indir.png

Yin ve Yang’ın anlamı; kadın ve erkek, iyi ve kötü, karanlık ve aydınlık, ölüm ve yaşam gibi zıtlıkların uyumu, dengesi anlamına gelmektedir. Hayatta ölüm ve yaşamın gibi zıtlıkların, bir arada dengeli biçimde var olması gibi anlatılabilir.
Sembolde gösterildiği gibi her iki unsurun da içinde diğer bir unsur da vardır. Bu, siyahın içinde beyaz bir nokta ve beyazın içinde siyah nokta şeklinde gösterilir. Siyahın artması beyazda azalmaya sebep olur. Uyumun sağlanması için beyaz da artarak dengeyi yakalar gibi anlatabiliriz. Kısaca, evrenin dengesi diyebiliriz Yin ve Yang sembolü için.


Kökeni, MÖ 3. yüzyılda felsefe ve kozmoloji alanında çalışmalar yapan Çin’deki Yinyang okulu ile popüler hale geldi. Teorinin başlıca savunucusu, kozmolog Zou Yan (Tsou Yen) idi. Uzak doğuya ait olmasına rağmen Yin ve Yang felsefesi, Çin kültüründe daha fazla ön plana çıkar ve uzun bir geçmişi içerisinde barındırır.
Milattan Önce 1400–1100 yılları arasında Yin Hanedanlığı ve Milattan Önce 1100–771 yılları arasında hüküm sürmüş olan Batı Zhou Hanedanlığı dönemlerine ait “Yin Yang” ile ilgili birçok yazılı kaynak vardır.
Ayrıca, “Değişimin Kitabı” anlamına gelen “Zhouyi” kitabının yapı taşlarını Yin ve Yang felsefesinin oluşturduğu iddia edilir.

Yin neleri temsil eder?

Bu temsiller içerisinde birbirinden parçalar görebilirsiniz. Tıpkı sembolde gösterildiği gibi. Siyahın içindeki beyaz nokta; her kötülüğün içerisinde bir iyiliğin olduğunu, beyazın içerisindeki siyah nokta ise; her iyiliğin içerisinde bir kötülüğün olduğunu ve sembolün tamamı ise evrenin dengesini simgeler.

Yin için sıralamak gerekirse; dişil, siyah, karanlık, kötülük, kuzey, su, pasif, ay, dünya, soğuk, yaşlı, çift sayılar, vadiler, fakir, yumuşak ve her şeye ruh veren. Yin, kış gündönümü ile etkisinin zirvesine ulaşır.

Yang neleri temsil eder?

Yang için sıralamak gerekirse; eril, beyaz, aydınlık, iyilik, güney, ateş, aktif, güneş, cennet, sıcak, genç, tek sayılar, dağlar, zengin, sert ve her şeye biçim veren. Yang, yaz gündönümü ile etkisinin zirvesine ulaşır.

Koi Balıkları
11e027fcedaea9a658b511a6465f9119.jpg
Yin ve Yang, aynı zamanda koi balıklarıyla da sembolize edilir. Koi balıkları, Japon familyasından gelen bir tür sazan balığıdır. Uzak doğuda kutsal sayılan bu balıklar muhteşem renklere sahip olup sahibini tanıdığı söylenmekte. Japonya’ya Çinli istilacılar tarafından getirilmiş ve yayılmışlardır. Buz altında dahi yaşayabilirler. Havuz balıklarıdır ancak akvaryumda yetiştirilmek istenirse geniş alana ihtiyaç duyarlar. Hızlı büyürler ve ömürleri 20 ila 25 sene arasında değişmektedir.

Çin mitolojisine göre, Güçlü akıntısıyla bilinen “Yangtze Nehri”nin kaynağına ulaşabilen Koi’lerin ejderhaya dönüştüğü söylenir. Hikayenin tamamında nehrin kayağının bir şelalenin ardında olduğu ve bazı koi balıklarının mücadeleyi bırakmayıp 100 yıl sonunda bu şelaleyi aştıkları söylenir. Tanrılar da ödül olarak başarıya ulaşan koileri altın pullu birer ejderhaya çevirirler. Buna göre Koi’ler Yin ve Yang sembolizmi dışında, azim ve başarıyı da temsil ederler. Bazı söylentilere göre; bir koi yakalandığında, boynuna vurulacak bıçak darbesini, tıpkı bir samuray gibi çırpınmadan beklermiş. Buna göre de koi balıkları, mücadele ve gücü temsil ederler.

Renklerine Göre Koiler

Siyah koi, ailede babayı ve bir zorluğun üstesinden başarıyla gelebilmeyi temsil eder.

Kırmızı koi, genellikle aşk ile ilişkilendirilir. Cesaretin ve gücün sembolüdür. Ayrıca bu kırmızılık; turuncuya çalıyorsa anne, pembeye çalıyorsa kız çocuğu temsil eder.

Mavi koi, erillik ve üremeyle ilgilidir. Huzuru ve sakinliği temsil eder. Yine bu mavilik içinde beyaz barındırıyorsa, ailede oğlan çocuğu temsil eder.

Altın koi, varlık ve zenginliği temsil eder.

Bunlar dışında koilerin çeşitli maddelerle bir arada kullanılması farklı anlamlara tekamül eder. Örneğin; lotus çiçekleri ile koinin birlikteliği, zor koşullardan doğan güzellik, ateş ve su motifleri ile koinin birlikteliği ise hayattaki dengeyi temsil eder. Ayrıca koi ile ejderha figürünün birlikteliği de; dönüşümü, reenkarnasyonu, yeni başlangıçları sembolize eder.



Yin ve Yang Kozmolojisi

Yin ve Yang ile ilgili kozmolojide, bu evrenin kendisini yarattığı maddi enerjiye de “Qi” denir. Bu Yin ve Yang kozmolojisinde Qi organizasyonunun birçok şeyi oluşturduğuna inanılmaktadır. Bu formlar arasında insanlar da yer alır. Birçok doğal ikilik yin ve yang ile sembolize edilen dualitenin fiziksel tezahürleri olarak düşünülür. Bu ikilik, klasik Çin bilimi ve felsefesinin birçok dalının kökeninde yer aldığı gibi, geleneksel Çin tıbbının da birincil kılavuzudur.

Taijitu

Yin ve Yang ilkesi Taijitu (kelimenin tam anlamıyla "Yüce Nihai Şema") tarafından temsil edilir. Terim genellikle basit "bölünmüş daire" biçimini ifade etmek için kullanılır, ancak Hinduizm, Budizm ve Jainizm'de ortak olan gamalı haç gibi bu ilkeleri temsil eden birkaç şematik diyagramdan herhangi birine atıfta bulunabilir. Kelt sanatı ve Roma kalkan işaretleri gibi diğer kültürlerde de benzer sembollerin ortaya çıkmasında etkili oldu.

Bu sembolde iki gözyaşı girdabı dönerek Yin'in Yang'a ve Yang'ın Yin'e dönüşümünü temsil eder. Bu, fizikte bir topun Yang hızıyla havaya fırlatılmasından sonra dünyaya geri düşmek için Yin hızına dönüşmesine benzetilebilir. İki gözyaşı, biri arttıkça diğerinin azaldığını göstermek için birbirine zıt yöndedir.
Gözyaşı damlasındaki karşı alanın noktası, Yang'ın içinde her zaman Yin'in ve Yin'in içinde her zaman Yang'ın olduğunu gösterir.

Din ve Mitolojide Yin ve Yang

Çin mitolojisine göre Yin ve Yang, evren in yaratılışında kaostan doğduklarına ve Dünya’nın merkezinde uyum içinde var olduklarına inanılmaktadır. Yaratılış sırasında, kozmik dengeyi sağlamaları, ilk insan olan Pangu’nun doğumuna imkan tanıdı. Ayrıca ilk tanrılar da Yin ve Yang’dan doğdular.

Taoistler Yin’i tercih ederken Konfüçyüsçüler, kendi felsefelerine uygun olarak Yang’ı tercih ederler. Taoistler inzivaya vurgu yaparken, Konfüçyüsçüler hayata bağlılığın önemini vurgularlar.

Popüler Kültürde Yin ve Yang

Yin ve Yang felsefesi, Uzakdoğu’da önemli bir yer kaplamaktadır. İnsanlar, günlük yaşamlarında, film veya dizilerinde dahi bu felsefeyi işlemişlerdir.

-Beyblade

68c96890527f44cf05279bd54a7f4e57.png
Japon yapımı olan, çocukluğumuzun efsane figürlerinden olan “beyblade” de Yin ve Yang ile karşılaşabiliriz. Çizgi filmin karakterlerinden olan Kon Rei, Beyaz Kaplan adında Çinli bir kabileden gelmekte ve bu karakterin bandanasında Yin ve Yang sembolüne rastlayabiliriz.

-Avatar: Son Hava Bükücü

718k.gif
Çocukken tekrar tekrar izlediğim bu çizgi filmde de Yin ve Yang sembolizmine rastlarız. Avatar Aang bir gölün kenarına oturur, gölün içindeki siyah ve beyaz renkli balıkların oluşturduğu Yin ve Yang sembolünü görmesiyle ruhlar alemine geçmesi bir olur.

Daha da derinlere inip sizi sıkmak istemesem ve ne kadar kısa tutmak istesem de upuzun bir yazı oldu.

0f4db94a-f0c0-4b7a-90a4-ded551793416.jpg
Son olarak Kore Bayrağı’nda bu sembolle karşılaştığımızı, Beyaz rengin sevgi, barış ve mutluluğu temsil ettiğini, kırmızı ve mavi renklerin birbirinin negatifi olarak yorumlayabildiğimiz için Yin ve Yang şeklinde kullanıldığını belirtmek isterim. Bayraktaki trigram denilen siyah kesikli çizgilerden; sol üstteki havayı, sağ üstteki suyu, sol alttaki ateşi ve sağ alttaki toprağı sembolize etmektedir.
Umarım, öğretici ve bilgilendirici bir yazı olmuştur. Okuduğunuz için teşekkürler. Bilgiyle Kalın.

Yararladığım Kaynaklar:

Skína í myrkrinu þar sem vonin fæðist.
 
Son düzenleme:
Üst