Astroloji Nedir?

Venus

Teğmen
Üye
Astroloji yerçekimi gibidir. Hayatınızda işe yaraması için buna inanmak zorunda değilsiniz. - Zolar

IMG_20220730_163306.jpgAstrolojinin ne olduğunu anlatmadan önce, ne olmadığından bahsetmek istiyorum. Astroloji 12 burç ve günlük ego tatmin eden burç yorumlarından ibaret değildir. Doğum haritaları size kesin bir kader biçmez ve 12'den çok daha fazla ihtimal vardır. Kanıtlarla desteklenmiş bir pozitif bilim dalı da değildir.


Astroloji nedir?
Yunanca yıldız anlamına gelen 'astro' ve bilgi anlamına gelen 'logos' kelimelerinden gelmektedir.Astroloji, gök cisimlerinin konumları ve hareketleri ile dünyadaki fiziksel süreçler ve yaşam arasındaki korelasyonun çalışması ve bunun sonucunda ortaya çıkan uygulamalardır. Gökleri yorumlama sanatıdır. Gökler, varoluşla uyum içindedir. Bundan dolayı bu hareketleri okumak, yeryüzünde olan biten ile ilgili fikir sahibi olmamızı sağlar.

Astroloji, yıldızların ve anlattıkları hikayelerin dilidir. Astroloji çalışmanız size bu göksel dilin alfabesini öğretecek. Böylece size, kendiniz ve daha önce farkında olduğunuzdan çok daha büyük bir gerçeklikle anlatabileceği hikayeleri keşfedebilirsiniz. Çalışmalarınıza başladığınızda, tüm semboller tamamen anlamsız görünebilir. Ancak daha derine indikçe, çalıştığınız şeyin içinizde zaten var olduğunu anlayacaksınız. Farkındalığınız “dışarıda”dan “içeri”ye geçerken size tanıdık gelmeye başlayacak ve astrolojinin size içinizde olup biteni anlamanız için bir yol hatitası olduğunu fark etmeye başlayacaksınız.

Doğanın ritmini ve bunun yeryüzündeki etkilerini sürekli gözlemleyen astroloji, doğası gereği öngürü de içerir. Bir insanın, ülkenin veya dünyanın ömründe önemli olayların zamanları gezegen döngüleri ile saptanabilir. Bu döngüleri, gezegenlerin hareketlerini adeta bir saatin akrep ve yelkovanı gibi kullanarak doğada zamanı gelen olaylara veya değişimlere işaret edebilir. Bu bir doktorun, bir meteoroloğun veya bir borsa uzmanının yaptığından farklı bir şey değildir. M.S.17. yüzyıla kadar astronomi ve astroloji terimleri genellikle birbirinin yerine kullanılan terimlerdi. Astronomi daha matematiksel, astroloji ise daha felsefiydi. Ama genellikle birini uygulayan diğerini de uyguluyordu. Dolayısıyla astronomi ve astroloji tarihi içiçe geçmişti.

images (12).jpegAntik çağlardan beri insanlarda, doğa olaylarına anlam verme isteği hep var olmuştur. Korku, merak, şaşkınlık gibi duygular insanların gökyüzü hareketlerine dikkat etmesine, hatta yorumlamasına yol açmıştır. Göksel olayların tekrarı insanların olayları bağdaştırmasında oldukça etkili olmuş, hatta bu olaylar kehanet olarak yorumlanmıştır. Bunların ilk yazılı örneklerini Mezopotamya'daki Asur ve Babil uygarlıklarında görebiliriz. Mezopotamya tarihinin erken dönemlerinde astroloji "kraliyet sanatı" olarak anılmıştır.

Tarımdan önceki dönemlerde (M.Ö. 15.000) hayvan kemiklerine ay fazları kazınmış, M.Ö. 10.000-5 .000 yılları arasında tarımın gelişmesiyle bu faaliyet artmıştır. Ay'a ait ilk gözlemler Paleolitik ve Mezolitik çağ Avrupasına kadar uzanır. Buna örnek olarak Stonehenge'i verebiliriz. M.Ö.2000 civarında tarımsal döngünün zamanlaması için gezegenlerin Güneş'le aynı zamanda doğmaları kullanılmıştır. Astrolojiye dair bilinen ilk yazılı döküman M.Ö. 17. yüzyıla aittir. Söz konusu döküman Babil Kralı Ammisaduqa (M.Ö.1646-1626) zamanında yazılmış olan Venüs tabletleridir. Söz konusu tablette hem kehanetler hem de gözlemler yer almaktadır. Örnek olarak aşağıdaki metni okuyabilirsiniz:
images (21).jpeg

Arahsanma ayında, 11'inci günde, Venüs doğuda kayboldu. İki ay ... gün gökyüzünden uzak kaldı. Tebati ayında ... günde, batıda görünmeye başladı. Bu yılın hasatı bol olacak.

Astroloji ilk dönemlerde halktan ziyade, kehanetten sorumlu rahipler tarafından krallara tavsiyelerde bulunmak için kullanılıyordu. Milattan hemen önce Helen kültürünün yayılması sayesinde halk arasına yayıldı. Artık sadece rahipler değil, filozoflar ve akademisyenler de ilgilenen herkes için doğum haritası yorumlar hale geldi.

Tarihi boyunca astroloji, bilimsel bir gelenek olarak siyasi ve akademik bağlamlarda kabul edildi ta ki 17. yüzyılın sonunda, astronomi ve fizikteki yeni bilimsel kavramlar astrolojiyi sorgulattırdı. Astroloji böylece akademik duruşunu kaybetti.

Astroloji amaçlanan sonuca göre üçe ayrılır;

Dünyevi Astroloji - Dünya olaylarını incelemek ve ulusal meseleler, savaşlar ve ekonomiler hakkında tahminlerde bulunmak için kullanılır.

Sorgulayıcı Astroloji - Bu dal daha da alt bölümlere ayrılabilir, ancak genellikle kişinin hayatındaki olaylar veya hedefler hakkında belirli tahminler veya analizler yapmayı amaçlayan astrolojiye atıfta bulunur.

Natal Astroloji - Çoğu insanın astrolojiyi düşündüğünde düşündüğü şey budur. Natal Astroloji, kişinin doğum tarihine göre tahminler ve analizler yapmayı amaçlar.

Astrolojinin tek tip bir pratiği yoktur. Eski kültürlerin çoğunluğu, birleşip günümüzün ortak batı astrolojisine dönüşen kendi formlarını uyguladı. Doğu kültürleri ise kendi astroloji biçimlerini uygulamaya devam ediyor: Çin, Vedik ve Tibet astrolojisi en çok bilinenler arasında.

Günümüzdeki Batı astrolojisinin kökeni Antik Yunan'dan gelmektedir. Büyük İskender dönemine kadar, Antik Yunan'daki gökyüzü yorumları yeryüzünde olan olayların açıklamasını ve kehanetleri içermezdi. Gelecekle ilgili tek tahmin, gök cisimlerinin hava durumlarını etkilediğiydi. Bu dönemden sonra Mezopotamya uygarlıklarının etkisi ile Antik Yunan'da astronominin yanı sıra astroloji de boy göstermeye başlamıştır

Yunanlar, Mezopotamya astrolojisini kendi inançları ve geometrileriyle birleştirip Zodyak'a dayanan bir astroloji geliştirdiler. Yunanca "zodiakos kyklos" ya da "hayvanlar dairesi" anlamına gelen bu kuşak, Güneş'in bir yıl boyunca gökyüzünde izlediği yörüngesinin her iki yanında dokuz derece uzanır.

Batı astrolojisinin takımyıldızlarıyla bir alakası yoktur. Fakat, Hint Astrolojisi'nin vardır. Hint Astrolojisi takımyıldızlarını esas alır. Lakin Karakter Analizi yapılırken görülen tutarsızlık nedeniyle Batı'da bu astroloji kabul görmemiştir. Hint astrolojisiyle Batı Astrolojisi arasında yaklaşık 23,5 derecelik bir kayma vardır. Bu kayma burçların farklı gelmesine sebep olduğundan ötürü batılı astrologlar tarafından kabul edilmemiştir.

Astroloji neredeyse her yer almaktadır. Bu yüzden tarih boyunca farklı türleri ortaya çıkmıştır.

Babil Astrolojisi: MÖ 2000'li yıllarda Babil'de ortaya çıkmıştır. Doğa olayları ve insan yaşamı gibi bütün olayların göklerden etkilendiği inancıyla başlamıştır. O zamanlarda 5 gezegenin varlığı biliniyordu ve tanrılar bunlarla ilişkilendiriliyordu. Jüpiter ve Marduk, Venüs ve İştar, Satürn ve Ninurta (Ninib), Merkür ve Nabo, Mars ve Nergal. Güneş tanrısı Şamaş ve Ay tanrısı Sin, hareketleriyle yeryüzünü etkiliyorlardı. 12 tane ev vardı ve bunlar da günümüzde tanıdığımız 12 burcun temelini oluşturmuşlardır. Hayat, Fakirlik-Zenginlik, Kardeşler, Ebeveynler, Çocuklar, Hastalık-Sağlık, Karı-Koca, Ölüm, Din, Şerefler, Dostluk ve Düşmanlık.

images (19).jpegHelenistik Astroloji: Akdeniz bölgesinde MÖ 1.yüzyılda ortaya çıkmıştır. Yükselen'i ilk kullanan astroloji türüdür ve bunlardan türeyen 12 göksel evi de içermektedir. Doğum Haritası üzerine eğinildi. Birisi doğduğunda evlerin ve gezegenlerin-yıldızların pozisyonları hesaplandı.

3abd9431dd979cd0d063ff7189ac52ec.jpgBatı Astrolojisi: Helenistik Astrolojisi’nin uzantısıdır. Zodyak üzerine kurulmuştur. Günümüzde en çok uygulanan astroloji türü budur. Gazeteleri dolduran günlük yorumlar, astrolojinin bu türündendir. Aynı zamanda kişilerin Doğum Haritaları çıkartılır. Bu harita kişinin doğum tarihi, yeri ve saatine göre çıkarılır ve sonucunda kişiliğini, yeteneklerini, gelecekteki durumunu gösterir. Bu noktada unutulmamalıdır ki, astroloji deterministik değildir.

images (15).jpegÇin Astrolojisi: Modern takvim yerine Çin takvimine bağlıdır. 60 senelik bir döngüye sahiptir. İlk kısmı Yin ile Yang formlarında Beş Elementten, yani sırasıyla Tahta, Ateş, Toprak, Metal ve Su’dan oluşur. Ardından 12 Zodyak hayvan işareti ya da Dünyevi Dallar bulunur, bunlar da sırasıyla: Fare, Öküz, Kaplan, Tavşan, Ejderha, Yılan, At, Koyun, Maymun, Horoz, Köpek ve Domuz.

Astrologlar gezegenlerin konumlarını hesaplamak için "ephemeris" (gökgünlüğü) adı verilen astronomik tabloları kullanırlar. Günümüzde doğum haritalarının hesaplanmasında genellikle bilgisayar kullanılmaktadır. Artık isteyen herkesin doğum haritasına sahip olması kolaylaşmışdır. Doğum haritası bir insanın, bir ülkenin, kısaca doğan her şeyin doğduğu anda dünyaya geldiği yerin enlem ve boylamına göre çizilen, üzerine Güneş, Ay ve gezegenlerin konumlarının işaretlendiği bir gökyüzü haritasıdır. Astroloji, otuz dört kelimelik sembolik bir dildir. Bu dil 12 burç, 10 gezegen ve 12 evden oluşur. Astrolojinin kalbinde mevsimler yarar. 12 burçtan oluşan Zodyak, yani burçlar kuşağı, mevsimlere göre bölünür.

Astroloji'nin alt dalları

Mundane astroloji:
Politik astroloji. ülkeler, yönetimler, yöneticiler ve bir milleti etkileyen unsurları araştırır. ilgi alanına sel, deprem gibi doğal felaketler, terör olayları ya da seçimler de girer.

Horary astroloji: Saat astrolojisi. (horarius: saat) Astrolojinin belli bir an için belli bir soruya cevap aramak üzere kullanılmasına dayanır. Anlık istek ya da kehanet astrolojisi olarak da bahsedilir.

Sağlık Astrolojisi: Gezegenlerin ve burçların vücudun belli bölgeleri ya da belli hastalıklarla ilişkilendirilmeleri esasına dayanır. Operasyonlar için en uygun zamanların belirlenmesine rehberlik eder.

Finansal Astroloji: En elverişli yatırım araçlarını ve koşullarını, kayıp yaşanan dönemleri, şirketlerin iniş- çıkış durumlarını, borsa dalgalanmalarını araştırır.

Seçim Astrolojisi: Olumlu zaman Astrolojisi. Belli bir girişim için hangi zamanın en uygun olduğunu araştırma esasına dayanır.

Astrobiyoloji: Hangi bitkilerin hangi gezegen konumlarda ekildiğinde daha iyi geliştiğini, tarımdan nasıl olumlu sonuçlar alındığını araştırır.

Astropsikoloji: Bireylerin gelişmesine katkıda bulunurken, çözemediği konularda kişilere yardımcı olmaya ve yol göstermeye yarayan bir araç olur.

Sinastri: Eşlerin, aile bireylerinin, ortakların hatta ticari olarak birleşen şirketlerin arasındaki uyumu araştırır.

Kaynakça; Zarka P. - Astronomy and astrology
Kassell Lauren - Stars, spirits, signs: towards a history of astrology
Burk Kevin - Astrology: Understanding the birth chart
Barış İlhan - Astroloji dersleri
 
Üst