Bacchus Ritüelleri Olayı

Lament

Teğmen
Üye
Merhaba kargalar!
Bu yazıda Yunan Mitolojisinde Tanrı Dionysos, diğer adıyla Bacchus'den bahsedeceğim. İyi okumalar..

Bacchanalia, Roma'nın MÖ 496 yılında yaşadığı kıtlık sonucu Sibylla kitaplarına danışılarak Roma'ya getirdikleri kutsal üçlüden tanrı Bacchus (gr. Dionysos) adına yapılan dinsel ayin ve bayramlardır. Yunanca orgia da denir.

"Uzaklardan, yosunlardan Minos'un kızı hüzünlü gözlerle, Bacchus şenliğinde taş kesilmiş bir heykel gibi , ona bakar..."

Damascius (123 vd), Zeus'un öldürdüğü Titanların küllerinden insan ırkı doğar. Titanlar kötülüğün temsilidir. Ama tanrı soyludur. Titanların külünden yaratılan insan hem tanrısallıktan hem de kötülükten pay aldığı için ikili bir doğaya sahiptir. Ruhunda hem iyilik hem kötülük barındırır.

Baküs Gizem Okulları'nın erginleme törenlerinde Baküs rolünü aday oynardı. Titanlar kılığındaki rahipler, adayın üzerine oturur, aday sembolik olarak öldürülür, sonra büyük bir sevinçle hayata döndürülürdü. Baküs Gizemleri her üç yılda bir düzenlenirdi ve tıpkı Eleusius Gizemleri gibi iki dereceye ayrılmıştı. İnisiyeler, Baküs için kutsal addedilen mersin, sarmaşık bitkilerinden yapılmış bir taç giyerdi.

Orpheus'çu öğretinin de temeli sayılabilecek bu öğretide; günâhlarının kefareti için dünyaya gelen insan, kötü (Titan) yanından kurtulabilirse, özgürlüğüne kavuşacak, tanrı ile bir olma şansını elde edecektir. Bu şans Bacchus'çu ayinlere katılıp ruhu arındırarak mümkün olacaktır.
resim_2023-03-04_211943839.png
Bacchus adına düzenlenen her kutlamada; Bacchus'un etrafındaki doğanın ruhları kabul edilen dostları canlandırılır. Tanrıdan esinlenip mistik bir delilik halinde çığlıklar atarak kırlarda dolaşan bacchalar (mainaslar), törenlere katılan kadınlar tarafından canlandırılırdı. Kadınlar çıplak bedenlerini Nebris ile örtüp başlarına sarmaşıktan taçlar takarlardı. Bir ellerinde thyrsos öteki ellerinde kantharoslarla dolaşırlardı. Çift borulu flütlerin ezgileri ve teflerden yayılan seslerle dans ederlerdi.

Roma'da önceleri gizli kutlanan Bacchanalia törenlerinde genellikle et ve şaraptan oluşan ziyafetle başlanır, şarabın etkisiyle her çeşitten ilkel kötülükler ve aşırılıklar gün ışığına çıkardı 4. Genç kızlar ve genç erkekler alkolün de etkisiyle kendilerinden geçerek, davulların ve zillerin çıkardığı garip müzikle birlikte tüm ahlaki değerlerini bir yana bırakırdı.


Livius'a göre (39,8 vd.) Roma'daki Bacchusçu ayinler ilk önceleri kadınlar için düzenlenirdi. Zamanla ritüeller erkekleri de cezbetti. Erkekler de taraftar toplamaya başladı. Kamu yerlerinde, Forumda, Capitolium'da, ataların töresine hiç uygun olmayan tarzda dualar eden ve kurbanlar kesen kadınlardan oluşan kalabalık gruplar görülmüştür. Rahipler ve kahinler, kadınların ve erkeklerin kafasını bulandırmıştı.

Başlangıçta bu törenlere sadece kadınlar katılabiliyordu. Campanialı bir kadın olan Pacula Anna bu geleneği bozarak erkeklerinde dine katılmasını ve törenlerin gündüzden geceye alınmasını sağladı. Böylece yaşanan ahlâksızlıklar iki katına çıktı. Livius'a göre: Bu törenlere engel olmak isteyen kişiler hedef olarak seçildiler. Törenlere katılanların soysuz davranışları, taşkınlıkları arttı. Sahte tanıklıklar , kalpazanlıklar, sahte mühürler çığırdan çıktı. Artarak yayılan Bacchanalia ritüellerine; cinayetler, çocuk tecavüzleri vb. olayların da eklenmesi üzerine; MÖ 186 yılında alınan Senatus kararı (Senatus Consultum De Bacchanalibus) ile Bacchanalia yasaklandı.
resim_2023-03-04_212307558.png
Kararın ardından Romalı yetkililerin başarılı çalışmaları ile yedi bine yakın kişi yakalanmıştır. Davaları bir ay kadar sürdükten sonra bir kısmı mahkûm edilmiş, bir kısmı öldürülmüştür.

Godfrey Higgins, Anaca/ypsis adlı eserinde, Baküs'ün (Dionisos), Christos mitinin ilk dönem pagan suretlerinden biri olduğunu kanıtlar. "Baküs'ün Sabazius veya Sabaoth adındaki doğum yerine birkaç Yunan şehri birden sahip çıkmıştır; fakat ona daha ziyade Thrace'deki Zelmisus Dağı'nda tapıldığı görülür. O, 25 Aralıkta bir bakireden doğmuş, insanlığın iyiliği için büyük mucizeler gerçekleştirmiş, en önemli mucizelerinden birinde suyu şaraba çevirmiş, muzafferane bir alayda bir eşeğe binmiş, Titan'lar tarafından öldürülmüş, 25 Mart'ta yeniden dirilmiş ve ondan hep Kurtarıcı diye bahsedilmiştir. Genellikle Güneş'i Apollon temsil etse de, Baküs de bir tür solar enerji sembolüdür, çünkü onun ilk dirilişi Apollon'nun yardımıyla gerçekleşmiştir. Baküs'ün dirilişi, dünyanın Baküsçü yapılarının Titansal yapılarından çözülmesini ve ayrışmasını sembolize eder. Bu durum, Titanların yakılan bedeninden çıkan duman veya isle gösterilir. Duman, ruhu temsil etmektedir, çünkü O, gizem okullarının ateşiyle dışarı çıkarılmıştır. Duman ruhun yükselişini de gösterir, çünkü evrim (tekamül) ruhun tıpkı duman gibi uluhiyetin tükettiği maddi kütleden yükselişini sembolize eder. Bir zamanlar çok seçkinci olan Baküs Ritüelleri sonraları yozlaşmıştır. Bakhanaliya, yani Baküs Zevk Ayinleri, edebiyatta çok iyi bilinir.

Kaynakça: Manly Palmer Hall – Tüm Çağların Gizli Öğretileri (1. Basım: Nisan 2008)

Skína í myrkrinu þar sem vonin fæðist.
 
Üst