Capitoline Triad (Kapitol Üçlüsü) (Minerva)

Lament

Teğmen
Üye
Merhaba Kargalar! Bu yazıda Roma Mitolojisine dair Kapitol Üçlüsü'nü oluşturan Minerva, Juno ve Jupiter üçlüsünden "Minerva" ya değineceğim. İyi okumalar dilerim..

Minerva
1688558216761.png

Minerva, Roma ve Yunan mitolojisinde önemli bir tanrıça olarak kabul edilir. Roma'da bilgeliğin, tıbbın, ticaretin, el sanatlarının, şiirin, genel olarak sanatların ve savaşın tanrıçası olarak tapınılan Minerva, Athena'ya birçok yönden benzerlik gösterirken Roma'da büyük bir saygınlığa sahip olmuş ve Quirinus bayramının koruyucusu olarak kabul edilmiştir.

Başlangıçta Minerva, İtalyan bir el sanatları tanrıçası olarak, Yunan tanrıçası Athena'yla yakından ilişkilendirilen bir figürdü. Ancak bilimsel görüşler, Minerva'nın yerli bir tanrıça olduğunu ve Etrüsk tanrıçası Menrva'dan Roma kültürüne geçtiğini, adının ise "hatırlamak" anlamına gelen "meminisse" kelimesinden türediğini göstermektedir. Minerva, Jüpiter'in kafasından doğduğuna inanılan bir tanrıça olarak da kabul edilir ve Jüpiter ile Juno'nun yanında Capitol üçlüsünün bir parçası olarak Roma'da tapılmaya başlandı. Efsaneye göre, Truva'dan kaçan kahraman Aeneas, Minerva'nın kült heykelini Roma'ya getirmiştir ve bu heykel, Vesta Tapınağı'nda korunarak şehri kötülüklerden koruyacağına inanılan bir nesne olarak kabul edilmiştir. Minerva, Athena gibi bekaretle ilişkilendirilmiş ve Mars'ın aşkını reddettiği bilinmektedir.

Minerva, Ovidius'un Metamorphoses'unda en ünlü hikayelerden birinde ana karakter olarak yer alır. Hikayede, Lidyalı bir kız olan Arakne, Minerva'nın dokuma becerilerini aşan bir yetenekle övünerek onu küçümsemektedir. Büyük tanrıça bu iddialardan rahatsızlık duyar ve Arakne'ye bir dokuma yarışı teklif eder. Her iki kadın da kendi tezgahlarında rakibinin önüne geçecek muhteşem duvar halıları yapmaya başlar. Minerva'nın eseri tanrılara sunulduğunda, diğer tanrıları bile etkileyen bir şaheser olduğu ortaya çıkar. Ancak Arakne'nin çalışması, tanrıları küçümseyen ve ölümlülerin kandırılmasını amaçlayan bir tarzda tasarlanmıştır.

Minerva'nın zaferiyle sonuçlanan yarışmanın ardından, Minerva saygısızlığından dolayı Arakne'yi cezalandırır. Başının üzerine üç kez vurarak onu örümceğe dönüştürür. Bu hikaye, ölümlülerin tanrılarla eşit görünmeye çalışmanın ne kadar akılsızca olduğunu anlatan bir uyarıcı bir öykü olarak tanımlanır.

Minerva, Roma'da önemli tapınaklara sahip olan bir tanrıçadır. Aventine Tepesi'nde MÖ 263-262 yıllarında inşa edilen tapınak, Minerva'ya adanmış en önemli yerlerden biridir. Ayrıca Caelian Tepesi üzerinde de bir tapınağı bulunmaktadır. Minerva'nın önemi zamanla artmış ve Mars ile ilişkilendirilen Quirinus bayramının en önemli figürü haline gelmiştir. Bu bayram, Roma ordusunun askeri operasyon sezonunun başlangıcını kutlamak için 19 Mart'ta başlar. Tanrıça, zaferle de bağdaştırılmıştır ve Pompeyliler tarafından başarıları simgelenen tapınaklarda resmedilmiştir. Ayrıca, Roma İmparatorluğu döneminde Minerva'ya özel bir tapınak inşa edilmiştir.

Minerva'nın sanatta etkileyici tasvirlerinden biri, Roma'daki Capitoline Müzesi'nde sergilenen heykelidir. Bu 3 metre yüksekliğindeki heykel, tanrıçayı Medusalı bir zırh, kiton ve korint tipi miğfer giyerek asil bir savaşçı olarak tasvir eder. Bu heykel, Pheidias tarafından yapılan ve altın ve fildişinden oyulan büyük Athena heykeline benzerlik göstermektedir. Athena'nın Parthenon Tapınağı için yapılan heykeliyle aynı kompozisyona sahip olan Minerva heykeli, tanrıçayı geleneksel görünümüyle, asalet ve cesaret dolu bir savaşçı olarak betimler.

Minerva, Roma mitolojisinde hikmet, akıl, savaş, sanat, okul ve ticaret gibi alanlarda etkili olan bir tanrıça olarak saygı görmüş ve Roma toplumunda önemli bir yer edinmiştir. Roma Krallığı, Roma Cumhuriyeti ve Roma İmparatorluğu dönemlerinde Minerva'ya tapınılmış ve tanrıça olarak büyük bir öneme sahip olmuştur. Yunan mitolojisindeki Athena ile benzer bir doğum mitini paylaşan Minerva, Roma kültürünün temel tanrıçalarından biridir.

Kaynakça:https://www.worldhistory.org/


Skína í myrkrinu þar sem vonin fæðist.
 
Üst