Rünlerin Anlamı Ve Keşfi

Rag Nel

Karga
Elder Futhark Ve Rünler
141c7e754f20245e1f68db6ee2c13a1b.jpg

Rünler nedir?
Eski İskandinav dilinde rune kelimesi "harf", "metin" veya "yazıt" anlamına gelirken. Eski Germen dillerinde "gizem" veya "sır" anlamına gelir. Rune alfabesi kuzey Avrupa halkları tarafından I. yüzyıldan ortaçağ başlarına kadar kullanılan bir yazı sistemidir. Alfabedeki ilk altı harfin kullanımıyla oluşturulan FUTHARK adı, İskandinav mitolojisinde göksel yaşam kavramını ifade eder. İskandinav ülkelerinde yaşayanların belirlediği 24 takım yıldızına denk düşecek şekilde 24 harflidir. Rune alfabesi günlük hayatta kullanılan bir alfabeden daha çok günümüzde maji ve kehanette kullanılan bir yazı sistemi olmuş. Rune alfabesindeki her bir harf kendi içinde ayrı bir anlamı ve varlığı sembolize etmektedir.

Şimdi yazmak ve iletişim kurmak için alfabelere sahipsek, Vikingler bir zamanlar ana dil sistemleri olarak rünleri kullandılar. Vikinglerin rünlere saygı duymasının nedeni, Odin'in rünleri kendini feda ederek keşfetmesiydi. Vikingler birbirleriyle iletişim kurmak için yaygın olarak rünleri kullanmıyorlardı. Daha ziyade, insanlık ve tanrılar arasındaki iletişimi güçlendirmek için rünler kullanıldı. ( Vikinglerde yazı taşlara ağaçlara yazıldığından Rünler tüz bir çizgi şeklindendir. Ovalleşmediğinden taş, mermer, tahtaya işlenmesi kolaylaştırılmıştır.)


Odin'in bilgisine olan susuzluğu gidermek için yanıp tutuşan arzu hiç bitmeyecek gibi görünüyordu. Odin, kendisi için daha fazla bilgi edinmek için her zaman ticaret yapmaya istekliydi. Bazıları Odin'in böyle bir ticareti nasıl yapabildiğini anlamayabilir çünkü Odin'in bundan pek bir faydası yokmuş gibi görünüyordu. Ancak Odin'i tanıdıktan ve bilgiye ne kadar hevesli olduğunu anladığımızda her şey anlam kazanıyor.

Odin hakkındaki hikayeleri dikkatlice okursak, Odin'in yaptığı her şeyin etrafını bilgi kaynaklarıyla çevrelemek olduğunu kolayca görebiliriz. Dokuz Dünya çevresinde olup bitenleri anlatmak için iki kuzgun tuttu, danışmak için Mimir'in başını tuttu ya da bilgi suyunu içebilmek için bir gözünü feda etti. Bu sefer Odin'in rünleri feda ederek öğrendiği yolculuğu keşfedeceğiz.​

Rünlerin Keşfi

Rünler evrende öylece ortaya çıkmadı. Aksine, Odin'in Yggdrasil'in gövdelerinden rünleri ortaya çıkarmak için yaptığı fedakarlığın sonucuydular.
Efsaneye göre, Odin bir keresinde Yggdrasil'de kendini dokuz gün dokuz gece astı. Bunu, rünlerin sandıklardan kendilerini göstermesi için yaptı. Pek çok hesap, kaderin yaratıcılarının Yggdrasil'in gövdesine rünler kazıyanların Nornlar olduğunu söyledi.

Yalnızca rünleri öğrenmeye çok hevesli olduklarını kanıtlayabilen kişi fedakarlık yapabilir ve onları öğrenebilirdi. Sonra Odin, evrende rünleri bilen ilk figür olarak fedakarlığını yapmaya karar verdi.

Fedakarlık yapmak için kendini Yggdrasil'e astı. Orada dokuz gün dokuz gece asılı kaldı. Odin'in Gungnir mızrağı onu göğsünden bıçakladı. Tüm kurban boyunca hiçbir şey yemedi ve içmedi. Pek çok tanrı Odin'e yardım teklif etmek için oraya geldi ama yüce Allfather her şeyi reddetti ve kendisi için fedakarlık yapmayı seçti.

Ve adak nihayet sona erdiğinde, rünler kendilerini Yggdrasil ağacından hecelediler. Ve Odin, rünlerin nasıl deşifre edileceğini öğrenme şansını yakaladı.
İskandinav mitolojisindeki her detay ya derslerden ya da mesajlardan oluşur. Odin'in rünleri keşfinde mesaj açık: Bir şeyi başarmak için fedakarlık yapmalısın. Bu kurban yasasıdır. Verilmek istenen mesajdan Odin'i daha yakından tanıyoruz.

Burada kurban yasasını görebiliriz. Yasa, karşılığında başka bir şeyden vazgeçmeden istediğinizi alamazsınız der. Daha değerli bir şey elde etmek için, daha az değerli olduğuna inandığınız bir şeyden vazgeçmelisiniz. Odin için daha önemli olan, bilgisi ve rünleri deşifre etme yeteneğiydi. Daha az önemli olan, kurban sırasında katlanmak zorunda kaldığı fiziksel acıydı.


(Futhark alfabesi ile göktürk alfabesinin benzerliğini bir başka yazımda değineceğim.)

Kaynak

Simam Melammu - RUNE ALFABESİNİN GİZEMLİ DÜNYASI
 
Son düzenleme:
Üst